21 Ekim 2012 Pazar

Kovboy Kızlar da Hüzünlenir


Tom Robbinsten organik bir roman

Amerikalı yazar Tom Robbins, çılgın, uçuk, aykırı, tuhaf, edepsiz, oyuncul romanların yazarı. Parfümün Dansı, Dur Bir Mola Ver, Ağaçkakan, Sirius’tan Gelen Kurbağa , Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatlar, Geriye Uçan Yaban Ördekleri gibi pek çok romanı dilimize çevrildi. Kitapların adları bile içerikleri hakkında fikir veriyor olmalı...



Dilimize yeni çevrilen Kovboy Kızlar da Hüzünlenir romanını bir solukta okudum. Kocaman bir baş parmakla doğan Sissy Hankshaw ve farkedilmemesi olanaksız bu baş parmağı sayesinde bir otostop kraliçesi olarak maceraları, vahşi Batının kızlar tarafından işletilen çiftliği Rubber Rose, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonlar için Amerikada kurulan bir toplama kampından kaçmış olan The Chink başta olmak üzere kimselere benzemez kahramanlar romanın dört bir yanına dağılmış. Özgür aşk ve cinsellik, hayvan hakları, çevre, özgürlük, farklılığa saygı gibi çeşitli temalar var. Sissynin baş parmağı romanın tam ortasında duruyor; bir simge olarak, bir meydan okuyuş olarak, bir farkındalık yaratma aracı olarak. Farklı olanıucube olarak nitelendirip reddeden, düzeltmeye, herkes gibi yapmaya çalışan kültüre isyan ediyor Sissy. Yazar, romanın bir yerinde bu kültürü “‘Şizofreni uygar, Batılı bir terimdir. Cadıya da anormal’ de öyle; olağanüstü insanlara reva görülen acımasız ve tuhaf cezaları rasyonalize etmek için kullanılan terimler bunlar” sözleriyle eleştiriyor.
Tom Robbins, uçuk kaçık, çok renkli, çok tuhaf bir dünyayı anlatırken, yepyeni bir dil yaratmış. İronik, eğlenceli, genelgeçer ölçüleri-ölçütleri, beğenileri yadsıyan, onlarla dalgasını geçen bir dil. Çünkü, yazarımızın tanınmış yazarlara çalışan ilham perilerden hiçbiriyle sözleşmesi yok. Ve bu nedenle de şöyle cümleleri var: Bu cümle kurşundan yapılmış. Bu cümle güneş ışığından ve erikten. Bu cümle buzdan. Bu cümle şairin kanından. Bu cümle karanlıkta parlıyor. Bu cümle Norman Mailera abayı yakmış. Bu cümle şarapçı ve kimin bildiği umurunda bile değil. Bu cümle yüzde 100 organik; Homeros, Shaekespeare, Goethe vesairenin koruyucu maddelerle dolu cümlelerinin aksine uzun süre taze kalmayacak. Bu cümle sızıntı yapıyor.
Tom Robbins kovboy kızların turnalara sahip çıktıkları dokunaklı başkaldırıya destek verirken, siyasetçilere de bir cümleyle haddini bildiriyor. Siyaset, hayatı değiştirmeye tutkun ama hayatı yaşama tutkusundan yoksun insanlar içindir.”
Kovboy Kızlar da Hüzünlenir; çevreci bir başkaldırının, Hippi kültürüne selam duran aşk-ların ve farklılığa saygı-sevgi-yüceltmenin kitabı. Hüzünlü, eğlenceli, organikbir roman...
-----------------------------------------------------------------------

Kovboy Kızlar da Hüzünlenir, Tom Robbıns, Ayrıntı Yayınları, 443 sayfa.
-----------------------------------------------------------------------

Cumhuriyet Gazetesi Ankara ekinde 15 Ekim 2012 tarihinde yayımlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder