30 Eylül 2011 Cuma

Alain De Botton’dan Ateistler İçin Din

Londra’da yaşayan İsviçreli yazar Alain De Botton, gündelik yaşamın felsefesini yaptığı kitaplarıyla ülkemizde de çok okunan yazarlardan biri oldu. Öyle ki, son kitabı Ateistler İçin Din-Bir İnanmayanın Din Kullanım Kılavuzu, İngiltere’den önce Türkiye’de yayımlanmış. Yazar, kitapta Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizmi “seküler yaşamda yararlı olabilecek” unsurlar açısından inceliyor.
http://tureykose.blogspot.com/2011/09/alain-de-bottondan-ateistler-icin-din.html

Yahudilerin Kefaret Günü’nde hayal kırıklığına uğrattıkları, ihanet ettikleri, kırdıkları insanları bulup, pişmanlıklarını dile getirdiğini aktaran Alain De Botton, seküler düzende de bu günün benzerini üç ayda bir kutlamayı öneriyor. Hırisyanlıkta Ortaçağda gerçekleştirilen çılgınlık şölenlerinin anlatıldığı bölüm çok ilginçti. Yılbaşında 4 gün boyunca rahipler sunağın üzerinde zar atar, “amin” demek yerine eşek gibi anırırlarmış, kilisenin ortasında içki içme yarışmaları düzenlenir, “onları kabul eden her cinsiyetten” kişiyle seks yaparlarmış. Yazar, “kendi doğamızı iyi tanımak için günümüzde de yılda bir kez çılgınlık törenleri düzenlenmesi, yetişkinlerin mantıklı ve sadık olma zorunluluğundan kurtulabileceği fırsatların yaratılmasını” öneriyor. Seküler eğitim düzenini eleştiren yazar, Anna Karenina ile Madame Bovary’nın 19. yüzyıl edebiyatı anlatı tekniklerini inceleyen bir derste değil evliliğin gerilimlerini anlamaya çalışan bir derste okutulmasını, Epikür ve Seneca’nın de felsefe tarihinde değil, ölümle ilgili bir derste okutulmasını öneriyor.
Alain De Botton, kitabını “Dinler, yalnızca inananlara bırakılmayacak kadar yararlı, etkili ve zeki olan bir bakış açısını dönem dönem de olsa sunmayı her zaman başarmışlardır” cümlesiyle bitiriyor. Botton’u okurken Mehmet Eroğlu’nun son romanıyla ilgili söyleşindeki bir cümleye takıldım: “Solcu olarak yoksulların olmadığı, kadınların ezilmediği bir dünyaya bir adım yaklaşmak için Tanrı’nın kutsallığına katlanabilirim.” Seküler dünyanın, solun dinlere bakışıyla ilgili tartışılacak çok konu var.
Alain de Button, daha önce okurlarını “felsefe” ile teselli etmiş, Proust ile “yaşamımızı nasıl değiştireceğimizi” anlatmıştı. Şimdi dinlerle yol gösteriyor. (Belki de yazarımız yaşlanıyor!) Kitapta tartışmaya açık çok konu var. Örneğin; dinlerin vazettiği iyilik, yardımseverlik gibi değerleri seküler dünyanın yeniden yorumlaması gereği yok mu? Birilerini üste çıkarıp, birilerini daha aşağı iten bu değerler yerine, “dayanışma” gibi daha eşitlikçi çağdaş değerleri öne çıkarmak gerekmiyor mu?
------------------
Alain De Botton, Ateistler için Din, Sel Yayıncılık, 302 sayfa
---------------------------------
Cumhuriyet Gazetesi Ankara ekinde 30 Eylül 2011 tarihinde yayımlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder