2 Haziran 2011 Perşembe

Ayla Kutlu’ya Saygı Sempozyumu

 Artık birileri yaşayan yazarlarımıza sahip çıkıyor. Bilkent Üniversitesi 2006 yılında Leyla Erbil için bir sempozyum düzenlemişti. Geçtiğimiz günlerde de, Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile Adalar Belediyesi işbirliğiyle Ayla Kutlu sempozyumu düzenlendi. 25-26 Mayıs günleri İstanbul Büyükadada gerçekleştirilen 1. Kadın Yazarlar Sempozyumu: Ayla Kutlu Edebiyatıtoplantısının arkasında iki kadın var. Bunlardan biri Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi, diğeri Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Direnç. Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi; gelecek yıl Erendiz Atasü için bir sempozyum düzenleneceği haberini verdi.

http://tureykose.blogspot.com/2011/06/ayla-kutluya-sayg-sempozyumu.html


Sempozyumda iki gün boyunca Prof. Dr. Akile Gürsoy, Prof. Dr. Ataol Behramoğlu, Prof. Dr. Mine Küçüker, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Prof. Dr. Azize Özgüven, yazar İnci Aral, mimar Cengiz Bektaş, emekli büyükelçi Yalım Eralp, Yrd. Doç. Dr. Aylin Atilla ve Yrd. Doç. Dr. Selhan Savcıgilin yönettiği oturumlarda Ayla Kutlunun yazarlığı, yapıtları masaya yatırıldı. Yazarın Bilgi Yayınevindeki editörü Biray Üstüner, arkadaşı ressam İmren Erşen de katılımcılar arasındaydı. Yazar Erendiz Atasü, Ayla Kutlu Eserlerinde Feodalizm İmgeleri ve Feodalizm Eleştirisi”, Prof. Dr. Dilek Direnç Asi... Aside Dünya Cenneti ve Zamanbaşlıklı kapsamlı bildiriler sundu. Toplantıya biz de Ayla Kutlu okurusıfatıyla Adanmışlara Adanmış Hayatlar: Yayımlanışından Yirmi Sekiz yıl Sonra Ateş Üstünde Yürümekbaşlıklı bir bildiriyle katıldık. Ayla Kutlu, katılımcılara teşekkür ederken Ülkemin Kıbrıs dahil her köşesinden gelen, işini gücünü bırakıp yorulan, yazarlığıma unutulmaz katkıda bulunan, Molierein Kibarlık Budalasındaki M. Tartuffe gibi Meğer ben nesir söylüyormuşumdedirtmese deMeğer ben neler söylüyormuşumdedirten değerlendirmeleriniz içimde tükenmez çarpıntılar yarattıdiyordu. ..
Ayla Kutlunun zengin bir tarih bilgisi, bilinci vebüyükbir romancı ustalığıyla kaleme aldığı Bir Göçmen Kuştu O”, “Emir Beyin Kızlarıve son romanı Asi... Asi; okuru ailelerin kuşak öykülerine, tarih ve zaman içinde yolculuklara götürüyor. Yazarın Gılgamış Destanına göndermede bulunduğu Kadın Destanı, iyi bir okurun kesinlikle atlamaması gereken bir başyapıt. Prof. Dr. Dilek Dirençin İçinden Nehir Akan Romandiye andığı Asi... Aside yazar Antakyayı bir romanla onurlandırıyor. Antakya ve Asi; Ayla Kutlunun romanında karakterlerin yaşadığı atmosfer, mekan, coğrafya olmakla yetinmiyor, kitabın kahramanı oluyor. Asiyel ailesinin öyküsü anlatılırken, Asi nehri akıyor bu romanın ortasından...Yıkarak, yıkayarak”...
Ayla Kutlunun kitaplarını okuyun... Asi... Asiden başlayın ya da ilk kitabı Kaçışa gidin...

Cumhuriyet Ankara Eki'nde yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder